Coëfficiëntenpolonaise gaat stroef: zo werkt de puntentelling en ranglijst

Zo werkt de puntendeling en ranglijst voor de coëfficiënten
9 mei om 23:40
Laatste update: 9 mei om 23:40

Nadat Portugal van de troon werd gestoten en Nederland zelfs even Frankrijk voorbij ging, staat de coëfficiëntenpolonaise nu al weer enige tijd stil. Na de tegenvallende Europese groepsfases haalden de Fransen 'ons' weer in, in de strijd om plek vijf. Waar is die plek uiteindelijk goed voor en hoe werkt de puntentelling? VoetbalNieuws legt het aan je uit.

De coëfficiëntenlijst is een ranglijst van de UEFA, waar de landen op staan gerangschikt op basis van resultaten in de Champions League, de Europa League en de Conference League. Er wordt bij de rangschikking gekeken naar het huidige seizoen en de voorgaande vier seizoenen. Alle clubs per land kunnen punten verdienen en die punten worden bij elkaar opgeteld. Het land met het grootste aantal punten gaat aan kop in de ranglijst.

Hoe werkt de puntenverdeling voor de Coëfficiënten?

Per prestatie kunnen clubs punten verdienen voor hun land. Coëfficiënten verdient een club op de volgende manieren: door een wedstrijd te winnen, dat levert twee punten op, of een wedstrijd gelijk te spelen, dat levert één punt op. Die punten worden steeds gedeeld door het aantal clubs dat deelneemt of deel heeft genomen in Europa. Waar Nederland dit seizoen met Feyenoord, PSV, Ajax en AZ vier deelnemende ploegen in Europese toernooien in de groepsfases had, was ook FC Twente nog actief in de kwalificatie voor de Conference League. Er zijn ook bonuspunten te verdienen, zoals te zien is in het schema hieronder. Ook die punten worden steeds gedeeld door het aantal clubs waarmee een land deelneemt.

bonuspunten coëfficiënten

Voorbeeld:

Feyenoord won vorig seizoen in de groepsfase van de Europa League van SK Sturm Graz (2) en SS Lazio (2) en het speelde twee keer gelijk tegen FC Midtjylland, wat twee keer één punt (2) oplevert. Bij elkaar verdiende Feyenoord dus in totaal zes punten. Daarnaast eindigde de Rotterdammers als koploper in de groep en bereikte het de achtste finales van het toernooi, wat ook nog eens vier plus één (5) bonuspunten opleverde.

Het totaal van Feyenoord kwam zo op elf punten te staan, wat werd gedeeld door de vijf Nederlandse clubs dit dat seizoen Europees voetbal hebben gespeeld. Zo verdiende Feyenoord alleen al in totaal 2,2 punten voor Nederland.

Wat hebben we aan plek zes op de ranglijst?

Zoals eerder vernoemd worden alle punten per land per seizoen bij elkaar opgeteld. Het gaat om het huidige seizoen en de vier voorgaande seizoenen. De landen worden op puntentotaal gerangschikt en bij de rangschikking van dit seizoen stond Nederland met een minimaal verschil zelfs vijfde. Echter door de uitschakeling van Feyenoord en Ajax moeten 'wij' die plek toch weer laten aan Frankrijk. Beide ploegen komen echter nog wel in de tussenronde van de Europa League en Conference League in actie.

Europese tickets verdelen aan de hand van Coëfficiënten

Plek zes plek lijkt dus reëler voor Nederland. In het seizoen 2024/2025, er zit altijd één seizoen tussen, geeft deze positie recht op twee directe tickets voor de groepsfase van de Champions League en één ticket voor de derde voorronde van het miljardenbal. Daarnaast krijg de nummer zes één direct Europa League-ticket en twee tickets voor de voorronde van de Conference League, één voor de derde voorronde en één voor de tweede voorronde. Dat is een wezenlijk verschil met de plaatsen zeven, acht en negen op de ranglijst, die recht geven op één direct Champions League-ticket, één ticket voor de derde voorronde van de Champions League, één ticket voor de play-offs van de Europa League en twee tickets voor de voorronde van de Conference League, waarvan één voor de derde voorronde en één voor de tweede voorronde.

Nederland op plek zes in de Coëfficiënten-ranglijst

Kortom, het was van levensbelang dat de zesde plek in handen van Nederland kwam, wat is gelukt. Even had Nederland zelfs echt goud in handen met de vijfde plek, maar die moest weer worden afgestaan aan Frankrijk. Bonuspunten draaiden 'ons' de nek om, waardoor de coëfficiëntenpolonaise om is gekeerd en achteruit is gegaan. De huidige stand van de coëfficiëntenlijst is hier te vinden.