Dit is waarom Feyenoord centraal staat in de BOOS-aflevering en dit vond er plaats

Dit is waarom Feyenoord centraal staat in de BOOS-aflevering en dit vond er plaats

Vandaag om 18:08
Laatste update: om 18:37

Feyenoord is negatief in het nieuws gekomen. Bij de Rotterdammers zijn er problemen binnen de club omtrent de supportersgroepen en BOOS en het NRC hebben er samen een artikel en video aan gewijd. VoetbalNieuws vertelt je wat er aan de hand is.

Waarom komt Feyenoord voor in het programma BOOS?

Feyenoord komt in het programma BOOS aan bod vanwege ernstige beschuldigingen omtrent de relatie van de club met leden van de gewelddadige harde kern en hun betrokkenheid bij incidenten. Het onderzoek door BOOS en NRC onthult hoe sommige medewerkers van Feyenoord mogelijk meewerken aan het toedekken van gewelddadig gedrag en hoe de club soms nauwe banden onderhoudt met prominente, veroordeelde leden van supportersgroepen.

Welke incidenten hebben plaatsgevonden?

Een concreet voorbeeld is een incident afgelopen zomer in De Kuip, waarbij een scheidsrechter tijdens een onderling supporters-toernooi ernstig werd mishandeld. Een medewerker van Feyenoord zou vervolgens hebben geprobeerd dit buiten de justitie om af te handelen, wat het probleem van een mogelijke doofpotcultuur binnen de club blootlegt. De betrokken verdachten, waaronder leden van de groep Rotterdam Radicals, zullen binnenkort voor de rechter verschijnen.

Daarnaast komt naar voren dat Feyenoord in het verleden veroordeelde leden van de harde kern, ondanks stadionverboden, toegang verleende tot exclusieve clubbijeenkomsten. Dit omvat momenten zoals een besloten feest na de bekerwinst en een contractondertekening van Justin Bijlow. Dit geeft aan dat de club niet altijd strikt handelt volgens de regels en mogelijk prioriteit geeft aan loyaliteit boven veiligheid.

Verder speelt het gewelddadige en intimiderende gedrag van supportersgroepen, zoals brandstichting en bedreigingen, een belangrijke rol. Dit gedrag heeft niet alleen geleid tot juridische veroordelingen maar ook tot brede maatschappelijke verontwaardiging, zoals bij het tonen van beledigende spandoeken in Tirana tijdens de Conference League-finale. Hierop werden oud-burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn dochter bedreigd.

Welke supportersgroepen zijn betrokken?

De samenwerking van Feyenoord met groepen als De Noordzijde en Rotterdam Radicals, ondanks hun gewelddadige verleden, roept vragen op over de wijze waarop de club probeert haar supportersbeleid te beheren. Hoewel Feyenoord zelf stelt dat hun aanpak heeft geleid tot minder incidenten en een betere sfeer, wijzen de onthullingen uit het onderzoek van BOOS en het NRC op structurele problemen binnen de club.