Brazilië leidt wéér een nederlaag: zo verloopt de WK-kwalificatie in Zuid-Amerika

Uruguay stijgt op ranglijst: zo verloopt de WK-kwalificatie in Zuid-Amerika

20 november om 07:35
Laatste update: 20 november om 06:45

De strijd om een WK-ticket in Zuid-Amerika is in volle gang. Brazilië kent een behoorlijk wisselvallige reeks, terwijl Argentinië stevig op koers ligt voor de koppositie. VoetbalNieuws.nl vertelt je hoe de kwalificatie verloopt en hoe beide landen tot nu toe presteren in hun jacht op deelname aan het WK 2026.

Argentinië, de huidige wereldkampioen, presteert sterk en staat momenteel bovenaan de ranglijst. Ze hebben acht overwinningen, één gelijkspel en drie nederlagen. Lionel Messi blijft een cruciale speler, en zijn vrije trap tegen Ecuador was een hoogtepunt. Het team heeft solide verdedigend werk laten zien en scoort regelmatig, wat hen al in een uitstekende positie plaatst voor kwalificatie.

Brazilië heeft een minder stabiele start gehad in vergelijking met eerdere edities. Hoewel ze vijf wedstrijden hebben gewonnen, hebben ze ook vier verloren en driemaal gelijkgespeeld, wat ongebruikelijk is voor het Braziliaanse team. Het team, onder leiding van sterspelers als Rodrygo en Neymar, heeft enkele indrukwekkende overwinningen geboekt, maar ook onverwachte punten verloren, zoals tegen Venezuela en Uruguay.

Hoe werkt de WK-kwalificatie voor 2026 in Zuid-Amerika?

Tien landen strijden in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie, waarbij zes of zeven zich plaatsen voor het WK in 2026. De top zes plaatst zich direct, terwijl de nummer zeven in de play-offs terechtkomt. Het format is eenvoudig: alle landen spelen twee keer tegen elkaar, thuis en uit. De nummers één tot en met zes gaan direct naar het WK, de nummer zeven kan via intercontinentale play-offs alsnog een plek bemachtigen.

Stand WK-kwalificatie Zuid-Amerika 2026


1. Argentinië - 12 wedstrijden, 25 punten (+14)
2. Uruguay - 12 wedstrijden, 20 punten (+8)
3. Ecuador - 12 wedstrijden, 19 punten (+7)
4. Colombia - 12 wedstrijden, 19 punten (+5)
5. Brazilië- 12 wedstrijden, 18 punten (+6)
6. Paraguay - 12 wedstrijden, 16 punten (+1)
7. Bolivia - 12 wedstrijden, 13 punten (-14)
8. Venezuela - 12 wedstrijden, 12 punten (-14)
9. Chili - 12 wedstrijden, 9 punten (-11)
10. Peru - 12 wedstrijden, 7 punten (-12)