Wat is de Europese Super League en welke clubs gaan er mogelijk aan mee doen?

Wat is de Europese Super League en welke clubs gaan er mogelijk aan mee doen?
2 februari om 16:35
Laatste update: 2 februari om 16:35

De Europese Super League heeft in 2023 groen licht gekregen van het Europese Hof van Justitie. In een aangespannen rechtzaak tussen de organisatie van de competitie en de UEFA en FIFA kregen de clubs gelijk. Nu aan het begin van 2024 maakt FC Barcelona president Joan Laporta een bijzonder nieuw statement. Maar wat is de Europese Super League en welke clubs gaan er mogelijk aan mee doen? VoetbalNieuws legt het aan je uit.

Wat is de Super League?

De Europese Super League is een plan van twaalf verschillende clubs om de voetbalbond UEFA te verlaten en hun eigen competitie te beginnen. Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Atlético Madrid, FC Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale en Juventus behoorden tot de clubs die mee wilden doen. Het plan werd naar voren gebracht toen de UEFA aangekondigd had de Europese competities aan het begin van het seizoen 2024–2025 te veranderen. Lang hield het idee echter niet stand, want de UEFA dreigde met harde straffen en voetbalfans wereldwijd protesteerden hevig tegen de beslissing. Het werkte. Twee dagen na het bekend maken van het plan, trokken alle Engelse clubs zich alweer terug uit de Super League en niet veel later kwamen de Spaanse en Italiaanse ploegen ook terug op hun besluit. Zij wilden de plannen veranderen.

Arsenal-fans protesteren tegen de Super League voor het stadion.
Arsenal-fans protesteren tegen de Super League voor het stadion.

Hoe werkt de Super League?

De Europese Super League zal een gesloten competitie zijn. Er zullen twintig teams meedoen, waaronder de vijftien oprichtende clubs. De overige vijf plaatsen worden bepaald door middel van een kwalificatiesysteem op basis van de prestaties van teams in het voorgaande seizoen. De teams worden eerst opgesplitst in twee poules van tien, waarbij clubs door de weeks thuis- en uitwedstrijden spelen, zodat clubs toch kunnen deelnemen aan hun nationale competities. De nummers één, twee en drie gaan door naar de kwartfinales, terwijl de nummer vier en vijf in een playoffronde voor de laatste twee tickets strijden. De finale vindt plaats in mei. 

Welke clubs doen mee aan de Super League?

Veel clubs die tijdens de oorspronkelijke aankondiging meededen aan de Super League hebben hun handen van het plan af getrokken. Eerst stopten de Engelse clubs na massale protesten en niet veel later volgden ook de Italiaanse clubs. Toch zijn er nog altijd twee clubs die heil zien in het idee van de Super League. FC Barcelona en Real Madrid willen nog altijd dat de competitie plaats gaat vinden. Blaugrana voorzitter Joan Laporta zei begin 2023 nog: "We willen dat de clubs de controle hebben." Wat de gevolgen zijn van de uitspraak en of er weer nieuwe clubs zich gaan aansluiten is nog gissen.

Nu aan het begin van 2024 geeft Joan Laporta opnieuw inzage in de zaken. Waar veel clubs ontkennen iets te maken te willen hebben met de super competitie weet de voorzitter van FC Barcelona meer. Op een persconferentie zegt Laporta namelijk: 'Inter, Milan, Napoli, Roma, Olympique Marseille, Benfica, Porto, Sporting, Ajax, Feyenoord, PSV, Anderlecht, Club Brugge en alle Spaanse clubs behalve Atlético Madrid zijn akkoord met de Super League.' Dat zou betekenen dat de Super League weer een stapje dichterbij is. Geen van de clubs reageerde nog op de bewering.